Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Η 3η Δεκεμβρίου ανακηρύχθηκε το 1992 ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η μέρα αυτή είναι μια ευκαιρία να εστιάσουμε την προσοχή μας στις δυνατότητες και στα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Να σκεφτούμε πώς μπορούν να αρθούν τα εμπόδια σε τομείς που αφορούν τη μετακίνηση, την εκπαίδευση, την απασχόληση, την ψυχαγωγία, έτσι ώστε τα άτομα με αναπηρία να απολαμβάνουν δημόσια αγαθά και υπηρεσίες ως ίσοι πολίτες.

Με αφορμή αυτή την ημέρα, υλοποιήθηκαν στο σχολείο μας σε όλες τις τάξεις ποικίλες εκπαιδευτικές δράσεις, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με τις ιδιαιτερότητες, τις ανάγκες και τα δικαιώματα αυτών των ατόμων.

Οι μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης παρακολούθησαν βίντεο για άτομα με αναπηρία,  παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και τη συμμετοχή τους σε Παραολυμπιακούς Αγώνες. Η εκπ/ός Βασιλεία Ντέφα ΠΕ11 οργάνωσε παιχνίδια των Παραολυμπιακών Αγώνων σε συνθήκες προσαρμοσμένες στους αθλητές με αναπηρία. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παίξουν, να χαρούν, να συζητήσουν και να δώσουν χρώμα με το προσωπικό, μοναδικό τους στίγμα στο δέντρο της αγάπης. Έγινε βίωμα το σύνθημα: «Όλοι Διαφορετικοί και Όλοι Ίσοι» για μία πιο αξιοπρεπή κοινωνία για όσους μας έχουν ανάγκη και μας διδάσκουν με τη ψυχική τους δύναμη και τα επιτεύγματά τους!

  Στους μαθητές της Γ΄ και Δ΄ τάξης, έγινε παρουσίαση των διαφόρων μορφών αναπηρίας και του αλφάβητου της νοηματικής, με σκοπό τη συζήτηση.

  Στη συνέχεια οι μαθητές του Δ1 τμήματος, παρουσίασαν θεατρικό με τίτλο « Δεν πειράζει να είσαι διαφορετικός». Τέλος όλοι οι μαθητές κόλλησαν  στο δέντρο της διαφορετικότητας, το δικό τους φωτεινό αστέρι, γραμμένο με τα συναισθήματά τους, φωνάζοντας όλοι μαζί μπορούμε να κατακτήσουμε την κορυφή!

Οι δραστηριότητες  για τους μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης περιλάμβαναν  διαλόγους με εκμάθηση του ονόματος των μαθητών στην ελληνική νοηματική γλώσσα, καθώς και στον κώδικα γραφής Braille για τυφλούς. Στη συνέχεια, οι μαθητές έφτιαξαν μια αφίσα ο καθένας χωριστά για την τάξη του για να μεταδώσουν το μήνυμα της ημέρας ότι «ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ ΧΩΡΑΕΙ ΌΛΟΥΣ» και τραγούδησαν «Το τραγούδι των χρωμάτων» βλέποντας ένα βιντεάκι με παιδιά από ειδικό σχολείο  για να τονίσουν ότι η διαφορετικότητα των χρωμάτων σε μια παλέτα συνθέτουν μια υπέροχη εικόνα.

  Βασικός στόχος των δράσεων ήταν η ενσυναίσθηση και η κατανόηση της διαφορετικότητας.

Υπεύθυνοι εκπ/κοί: Γαλάνη Φανή ΠΕ71, Γκαϊτατζίδου Βαλεντίνη ΠΕ71 , Καρκατσέλα Ελευθερία ΠΕ71, Λασπάς Θωμάς ΠΕ71 και Ντέφα Βασιλεία ΠΕ11.