Το Σχολείο μας στον Περιφερειακό Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2018

Την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018 η ομάδα ρομποτικής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Τυρνάβου (LEGO STARS) υπό την επίβλεψη του καθηγητή πληροφορικής Βάιου Ζιώγα έλαβε μέρος στον περιφερειακό διαγωνισμό ρομποτικής της WROhellas που διοργανώθηκε στο κλειστό γυμναστήριο μπάσκετ του 10ου Γυμνασίου Λάρισας.

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από τον WRO Hellas Θεσσαλίας σε συνεργασία με την S.T.E.M. Robotics Academy (Επιστημονική Εκπαιδευτική Ένωση για την Προώθηση των Επιστημών, Τεχνολογίας, Μαθηματικών και Ρομποτικής), την Ε.Ε.Π.Ε.Κ. (Επιστημονική Ένωση για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας) και το Σύλλογο Καθηγητών Πληροφορικής Α’/θμιας και Β’/θμιας Εκπ/σης του ν. Λάρισας.

Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Για κάθε σχολική βαθμίδα τίθενται διαφορετικοί εκπαιδευτικοί στόχοι, κι ως εκ τούτου διαφορετικές διαγωνιστικές κατηγορίες και διαγωνιστικά κριτήρια. Για το Δημοτικό ο φετινός διαγωνισμός προσκαλεί τους μαθητές να φανταστούν το συναρπαστικό μέλλον, κατασκευάζοντας μοντέλα με αυτοματισμούς σύμφωνα με το θέμα «Εποικισμός του Άρη»

[Best_Wordpress_Gallery id=”40″ gal_title=”Robotiki2018″]

Στα πλαίσια του προγράμματος οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη ρομποτική, να γνωρίσουν τα ρομπότ, τις αρχές λειτουργίας τους, καθώς και τις χρήσεις τους στον σύγχρονο κόσμο.

Στη συνέχεια τα παιδιά κατασκεύασαν και προγραμμάτισαν μια διαστημική βάση με πλήθος αυτοματισμών. Εξέφρασαν τη δημιουργικότητά τους, ήρθαν σε επαφή με τη γλώσσα προγραμματισμού scratch, πειραματίστηκαν σε εικονικό και πραγματικό περιβάλλον και κλήθηκαν να επιλύσουν τα πλήθος προβλήματα που ανέκυπταν σε κάθε στάδιο.

Οι μαθητές αποδείχτηκαν ιδιαιτέρως ικανοί και υπεύθυνοι και παρουσίασαν με εξαιρετικό τρόπο την πρόταση ρομποτικής χρήσης της ομάδας τους.  Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού ήρθαν σε επαφή με άλλες ομάδες, γνώρισαν τα robot τους και εμπνεύστηκαν για μελλοντικές δημιουργίες. Ήταν όλοι τους υπέροχοι!

Η «ρομποτική» πρόταση της ομάδας, αν και δεν προκρίθηκε στην τελική φάση του διαγωνισμού που έγινε στην Αθήνα, έλαβε πολύ καλές κριτικές. Πολλά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά της ομάδας LEGO STARS.