Οι μαθητές των τμημάτων Α1, Α2, Α3 και Γ1 του 1ου Δημοτικού Σχολείου Τυρνάβου υλοποιώντας προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων με τίτλο «Γεύομαι τοπικά προϊόντα μέσω της ιστορικής διαδρομής του Τυρνάβου» και «Ταξίδι γεύσης με τοπικά προϊόντα» προσπάθησαν να έρθουν σε επαφή με ανθρώπους που παράγουν ή μεταποιούν προϊόντα χαρακτηριστικά της περιοχής του Τυρνάβου, να ενημερωθούν για τη χρησιμότητά τους, να αναγνωρίσουν την οικονομική και ιστορική σημασία τους για την περιοχή και πάνω από όλα να τα γευθούν και να αντιληφθούν την ιδιαίτερη νοστιμιά τους.
[Best_Wordpress_Gallery id=”79″ gal_title=”2020-06-topikaProionta”]Οι τοπικές επιχειρήσεις που επισκεφθήκαν στα πλαίσια του παραπάνω προγράμματος είναι:
Ο «Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου» όπου ενημερώθηκαν για τη διαδικασία παραγωγής κρασιού και τσίπουρου από τα ιδιαίτερα σταφύλια της περιοχής, την σημαντική έννοια του «συνεταιρίζεσθε» και την οικονομική του δυναμική για τους αγρότες της περιοχής.
Το παραδοσιακό καζάνι παραγωγής τσίπουρου της οικογένειας Χατζηφόρου όπου παρακολούθησαν την παραδοσιακή παραγωγή τσίπουρου από τα στέμφυλα.
Το εργοστάσιο επεξεργασίας ξηρών καρπών «Ψύρας – Κοντογιάννης» όπου είδαν τη διαδικασία διαλογής και αποφλοίωσης των αμυγδάλων και των καρυδιών της περιοχής.
Το χώρο διάθεσης φρούτων και λαχανικών της επιχείρησης «Δ. Κινόλης – Β. Λουλές» όπου διαπίστωσαν την πληθώρα των λαχανικών και φρούτων που παράγονται στην περιοχή καθώς και τον τρόπο διακίνησής τους.
Το φούρνο του κυρίου Ν. Γατσαρούλη όπου συμμετείχαν στην παραγωγή αρτοσκευασμάτων έμαθαν για τη δουλειά του φούρναρη και για τη διάθεση των προϊόντων.
Τη χαλβαδοποιία «Η Τούλα» όπου διαπίστωσαν τη δυσκολία και την τέχνη του μάστορα κατά τη διάρκεια παρασκευής του χαλβά.
Το τυροκομείο «Πράπα» όπου είδαν πως γίνεται η τυροκόμηση από το γάλα που παράγουν οι άφθονες τυροκομικές μονάδες της περιοχής.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους ανθρώπους πίσω από τις προαναφερθείσες επιχειρήσεις που επισκεφθήκαμε, πάνω από όλα για το χαμόγελο και την ευχάριστη διάθεση με την οποία υποδέχθηκαν τους μαθητές μας, αλλά και για το χρόνο τον οποίο μας διέθεσαν και τα προϊόντα που πρόσφεραν στους μαθητές και τις μαθήτριές μας.
Πιστεύουμε πως μέσα από την υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων μαθαίνουμε τον τόπο μας, μαθαίνουμε να τον αγαπάμε και να τον σεβόμαστε έτσι ώστε οι αυριανοί κάτοικοί του να τον φθάσουν «Λίγο ψηλότερα»
Οι υπεύθυνοι των προγραμμάτων
Βάιος Ζιώγας
Κωνσταντινιά Δόβα
Ευμορφία Μαγαλιού
Δημήτρης Κατσικαβέλας
Μαρία Γκουγκουμάτη