ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΕΠΑΣ – LA CHANDELEUR

 
Οι μαθητές των δύο τμημάτων της ΣΤ τάξης του σχολείου μας  γιόρτασαν ένα από τα πιο φημισμένα και νόστιμα  έθιμα της Γαλλίας,  με την καθοδήγηση της καθηγήτριας Γαλλικής Γλώσσας του σχολείου μας κυρίας Μήλιου Λουΐζας.

Κάθε χρόνο, στις 2 Φεβρουαρίου, οι Γάλλοι γιορτάζουν την Υπαπαντή του Χριστού la Chandeleur,  τη γιορτή των κεριών σύμφωνα με την ετυμολογία της λέξης . Οι Γάλλοι πιστά κάθε χρόνο αναβιώνουν το αγαπημένο τους εδώ και πάρα πολλά χρόνια έθιμο, φτιάχνοντας στα σπίτια τις αγαπημένες όλων μας κρέπες για το καλό της χρονιάς. Σύμφωνα με την παράδοση τους, το μαγείρεμα του νόστιμου αυτού γλυκίσματος  σε κάθε σπιτικό, αποτελούσε βασική προϋπόθεση στο να έχουν όλοι μια καλή σοδειά και επομένως οικονομική ευημερία.

Οι μαθητές χάρηκαν ιδιαίτερα  και   συμμετείχαν ενεργά στις προετοιμασίες της γιορτής μας. Παρουσίασαν τις εργασίες τους σχετικά με την ιστορία της κρέπας στη Γαλλία , όπως και συνταγές με γλυκές και αλμυρές κρέπες . Εμπλούτισαν τις γνώσεις τους και με τρόπο βιωματικό και ευχάριστο γνώρισαν πολιτισμικά στοιχεία της χώρας, τα οποία είναι απαραίτητα για την ολιστική εκμάθηση της γαλλικής γλώσσας. Και φυσικά στο τέλος παρασκεύασαν και γεύτηκαν νόστιμες κρέπες!