Χάνι Χατζηγώγου και Στρατιωτικό Μουσείο Σαρανταπόρου

Στο Χάνι του Χατζηγώγου

Στα πλαίσια των εκπαιδευτικών εκδρομών σε ιστορικούς χώρους οι μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Τυρνάβου την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου επισκέφτηκαν το ιστορικό «Χάνι Χατζηγώγου» και το Στρατιωτικό Μουσείο Σαρανταπόρου που βρίσκονται στο 60ο χλμ. της Εθνικής Οδού Λάρισας – Κοζάνης.
Το Χάνι υπήρξε το πολεμικό στρατηγείο του Διαδόχου και Αρχιστράτηγου Κωνσταντίνου στη μάχη των Ελλήνων εναντίων των Τούρκων στις 8 Οκτωβρίου 1912, γνωστή ως Μάχη Σαρανταπόρου και λειτούργησε ως αρχή της απελευθέρωσης της Μακεδονίας από τους Τούρκους.
Τον Ιούλιο του 1944 έγινε μάχη μεταξύ των στρατευμάτων κατοχής και αντιστασιακών οργανώσεων με αποτέλεσμα την καταστροφή φάλαγγας οχημάτων του εχθρού και τη σύλληψη Γερμανών αιχμαλώτων.
Στο Μουσείο φυλάσσονται ευρήματα των νικηφόρων μαχών, οπλισμός, στρατιωτικές στολές, εφημερίδες και δημοσιεύματα της εποχής, φωτογραφικό υλικό και ένας οπτικοακουστικός χάρτης.
Στο κυρίως κτίριο «Χάνι Χατζηγώγου» μπορεί να δει κανείς στο ισόγειο το δωμάτιο του Αρχιστράτηγου, το γραφείο του Ανθυπασπιστή και το μαγειρείο ενώ στον επάνω όροφο την αίθουσα των συσκέψεων του Επιτελείου όπου σχεδιάζονταν οι επιχειρήσεις. Πίσω από το κτίριο υπάρχουν οι στάβλοι των αλόγων και το πεταλωτήριο.
Απολαύσαμε την απεριόριστη θέα του Ολύμπου, των Αντιχασίων, των Καμβουνίων και του κάμπου.
Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους φαντάρους ξεναγούς που με την καλοσύνη τους και τη διάθεσή τους μας ξενάγησαν στους χώρους και μας ενημέρωσαν για τη Μάχη του Σαρανταπόρου.

Οι μαθητές/ τριες και οι εκπ/κοί
των τάξεων Ε΄ και ΣΤ΄